Κοιλιοκάκη

Αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης

Η μόνη αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης είναι η αυστηρή κατανάλωση διατροφής χωρίς γλουτένη εφόρου ζωής.  Φαγητά τα οποία προέρχονται από σιτάρι, κριθάρι και σίκαλη δεν πρέπει να καταναλώνονται καθώς επίσης και φάρμακα τα οποία περιλαμβάνουν συστατικά τέτοιας προέλευσης.

Ακολουθώντας αυστηρά μια τέτοια διατροφή, θα οδηγήσει σε ύφεση των συμπτωμάτων καθώς και των ιστολογικών αποτελεσμάτων. Επίσης η ανάπτυξη στα παιδιά βελτιώνεται και επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα όταν υπάρχει μεγάλη προσκόλληση στο διατροφικό πρόγραμμα . To 70% των ατόμων με τυπική συμπτωματολογία αναφέρουν ότι αυτά ξεκινούν να υποχωρούν μέσα στις πρώτες 15 μέρες, οι χαρακτηριστικές  αναλύσεις ορού επανέρχονται σε φυσιολογικά επίπεδα μετά από 3-12 μήνες, ενώ οι φλεγμονές του εντέρου χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βελτιωθούν και να υποχωρήσουν.

H προσκόλληση στη διατροφή χωρίς γλουτένη είναι ο χρυσός κανόνας, ώστε το άτομο με κοιλιοκάκη να αποφύγει τυχόν βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες συνέπειες στην κατάσταση θρέψης του.

Κατανάλωση βρώμης

Η βρώμη θεωρείται ανεκτή για το 95% του πληθυσμού των ασθενών με κοιλιοκάκη όμως υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 5%, για τα οποία δεν είναι ασφαλής η κατανάλωση της. Για τα άτομα που ανέχονται την βρώμη, συστήνεται η κατανάλωση βρώμης στη συσκευασία της οποίας υπάρχει η σήμανση “χωρίς γλουτένη” ούτος ώστε να αποφευχθεί η κατανάλωση βρώμης που τυχόν επιμολύνθηκε κατά την περίοδο παραγωγής ή συσκευασίας

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button