Κοιλιοκάκη

Διάγνωση Κοιλιοκάκης

Η διάγνωση της κοιλιοκάκης παραμένει ακόμα και σήμερα μια δύσκολη υπόθεση. Αρκετά άτομα που έχουν την νόσο είναι ασυμπτωματικά και η διάγνωση τους τις περισσότερες φορές γίνεται τυχαία. Σε άλλες περιπτώσεις εάν το άτομο πάσχει από κάποιο άλλο αυτοάνοσο νόσημα όπως η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (Hashimoto) ή ο διαβήτης τύπου 1, τα οποία έχουν υψηλότερη συσχέτιση, τότε πιθανόν να  καταλήξουν με διάγνωση αφού η εξέταση για κοιλιοκάκη εντάσσεται στον ετήσιο αιματολογικό τους έλεγχο.

Επίσης αρκετοί επαγγελματίες υγείας δεν έχουν επαρκείς γνώσεις για την νόσο και τα μη κλασσικά χαρακτηριστικά της πράγμα που δυσχεραίνει την διαδικασία διάγνωσης, αφού δεν δίνεται η απαιτούμενη προσοχή. Σε αντίθετη περίπτωση τα κλασσικά συμπτώματα της νόσου που σχετίζονται με το γαστρεντερικό σύστημα, προσομοιάζουν κατά πολύ τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου έτσι αρκετές διαγνώσεις χάνονται ή καθυστερούν.

Οι αιματολογικές εξετάσεις που δείχνουν τα επίπεδα ορισμένων αντισωμάτων που συνδέονται με την αυτοάνοση απάντηση στη γλουτένη είναι το πρώτο στάδιο προς την διάγνωση της κοιλιοκάκης. Τα θετικά αποτελέσματα αυτών των αντισωμάτων από μόνα τους δεν είναι αρκετά όμως για την τελική διάγνωση. Η βιοψία του λεπτού εντέρου θεωρείται ο χρυσός κανόνας της διάγνωσης και πρέπει να γίνεται από έμπειρο γαστρεντερολόγο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Back to top button